Promotori - Business iz backstagea

20. maj 2009.

 
 

Ove godine promotorima posao ide kao vlak kroz šlag: velike zvijezde ne zaobilaze Hrvatsku, koncerti dobivaju zaokruženu financijsku konstrukciju i bez pomoći (uglavnom pivskih) pokrovitelja, a publika hrli k'o lud na brašno bez obzira na cijenu ulaznice. Organizatori nastupa velikih inozemnih izvođača za Plan B pričaju o zakonitostima toga posla

Piše: Bojan Mušćet

 
 

Da je recentna recesija prilično sumjivog podrijetla nije zaključak samo Davida Ickea i sličnih teoretičara zavjere, u to se možemo uvjeriti i neposrednim opažanjem. Cijene benzina uglavnom padaju, na ulicama nikad nije bilo više luksuznih automobila, u čemu se osobito ističu vlastodršci, a koncerti velikih zvijezda popularne glazbe rasprodani su u nekoliko sati i to bez podrške pokrovitelja.

Prošle godine je možda bilo neobično kad je Manu Chao rasprodao svoj pulski koncert, no ove godine promotorima posao ide kao vlak kroz šlag: velike zvijezde ne zaobilaze Hrvatsku, koncerti dobivaju zaokruženu financijsku konstrukciju i bez pomoći (uglavnom pivskih) pokrovitelja, a publika hrli k'o lud na brašno bez obzira na cijenu ulaznice.

Tri su razloga tomu: prvi je činjenica da se publika želi provesti na svjetskoj razini koja im je omogućena u vlastitom dvorištu, drugi je činjenica da je diskografija u kontinuiranom padu, pa izvođači povećanom cijenom nastupa nadoknađuju privremeni manjak, a treći je da iznimno dobro prolaze provjereni izvođači čija je zvijezda zasjala još u osamdesetima ili ranije (U2, Depeche Mode, Madonna, Kraftwerk, Simply Red, Patti Smith...).

Donekle ovakva situacija podsjeća na obilnu sezonu 1990/91., uoči rata. Tad su nastupali The Mission, Sisters of Mercy, Deep Purple, Suzanne Vega, Laurie Anderson, Ramones, Iggy Pop, Alice Cooper, Eros Ramazzotti, The Stranglers, Pet Shop Boys, Tina Turner, David Bowie i drugi.

Organizator tih koncerata putem svojih tvrtki Vinil i Talent bio je Marijan Crnarić, koji je, zapravo, preuzeo štafetnu palicu od Tonija Sabola. Sabol je preminuo 2002., a organizirao je nastupe Rolling Stonesa, Tine Turner, Paula McCartneyja, grupe Deep Purple i drugih. Sabol je s Crnarićem organizirao i nastup Davida Bowiea u Zagrebu 5. rujna 1990., a zanimljivo je kako je morao otkazati koncert Michaela Jacksona u Ljubljani 1997. zbog slabe pretprodaje karata.

Crnarić je počeo s radom 1978., a od kraja osamdesetih radi gotovo isključivo sa stranim izvođačima. Danas obim njegovih poslova nije kao nekad, premda se bavi raznim aspektima nastupa velikih izvođača u regiji, pa je tako suorganizirao nastup Rolling Stonesa na plaži Jaz, pokraj Budve 2007.

O razlici između organizacije domaćih i inozemnih izvođača kaže:

- Pa neke bitne razlike u elementarnom odnosu u osnovi i nema. Ima je, naravno, u razini financijskih iznosa angažmana, te zahtjevnijem obimu tehničkih i catering obveza. Također kod ino izvođača je broj prateće ekipe osjetno veći, čime rastu potrebe kod smještaja, cateringa i prijevoznih usluga. Moguće je da je financijski angažman domaćeg, većeg izvođaća manji od inozemnog izvođača srednjeg ranga. Velika ino imena dosižu i po nekoliko puta veće iznose od najvećih domaćih imena. No, profit kod domaćeg izvođača može biti i osjetno veći nego kod inozemnih zvijezda, pogotovo što često bude slučaj da agencije traže i postotak od čiste dobiti. 

Robert Zadravec Beli, vlasnik promotorske tvrtke Kormoran ima sljedeće iskustvo:

- Razlike su prvenstveno tehničke prirode. Kod ex-Yu izvođača manji su zahtjevi kod zvuka i svjetla, ne gleda se razlika u detaljima između npr. aktivnih i pasivnih monitora i sličnih detalja, nitko nije tražio veliku miksetu za zvuk, broj rasvjetnih tijela na rampama je mnogo manji nego kod stranaca. "Domaći" izvođači nisu zahtjevni ni kod hrane i pića; zanimljivo je da je od svih s kojima sam radio bio samo jedan jedini vegetarijanac i to Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma. Zahtjevi stranih glazbenika su veći, ali ne i neizvedivi.

Tvrtka Kormoran poznata je po organizaciji alternativnih izvođača, ali i po recentnom serijalu nastupa Đorđa Balaševića u zagrebačkom kazalištu Kerempuh. Kormoran je organizirao nastupe White Stripesa, Faithlessa, Thievery Corporation, Asian Dub Foundation, Manua Chaoa, Calexico, Nouvelle Vague i drugih. No, Kormoran je organizirao i izvrstan nastup skupine Blondie 1999.

O aktualnom bumu inozemnih nastupa i novim, uspješnim igračima na promotorskom terenu Marijan Crnarić kaže:

- Gledam nove generacije, neke od organizatora, distributere prodaje ulaznica, producente, osobe koje su stasale u godinama suradnje sa mnom i nekako se osjećam malo konfuzno... Ali, život je takav, ne štedi nikoga.

Uz Crnarića su se vezivale razne afere kao što je utaja poreza, financijski fijasko nakon nastupa Rolling Stonesa, otkazivanje drugog koncerta tog banda, kao i otkazivanje nastupa Metallice i Lennyja Kravitza 2004.

Upravo nakon te "crne sezone" kreće uspon tvrtke Lupa koja se u nekoliko godina prometnula u najjačeg promotora na ovim prostorima. Lupa je počela 2005. koncertima The Prodigy, Stevea Vaija, Randy Crawford i drugih. Sljedeće godine postaje lokalni partner Live Nationa koji organizira nastupe najvećih pop i rock zvijezda, pa u Hrvatsku stižu Shakira, Simply Red, Pearl Jam, Brian Adams, Pink, Robert Plant, Joe Cocker i drugi. Tvrtka počinje zauzimati regionalne pozicije 2008. i u Beogradu organizira nastupe Marka Knopflera, Lennyja Kravitza i grupe Queen s Paulom Rodgersom, dok u Ljubljani nastupaju Massive Attack, Jean Michel Jarre i drugi.

Ove godine u organizaciji Lupe Madonna, Lenny Kravitz i Simply Red stižu u Ljubljanu, a Beyonce, Depeche Mode, Limp Bizkit i dvaput U2 (s rekordnom prodajom karata) sviraju u Zagrebu.

Vlado Ivanković, direktor Lupa promocije, u razgovoru za Novi list istaknuo je zahtjevnost pregovora s menadžmentom grupe U2:

- Osnovno je bilo je li stadion slobodan u navedenom terminu. S obzirom na to da smo s istim ljudima pregovarali oko Madonne prošle i ove godine, znali smo što nas očekuje, pa smo uvijek bili korak ispred – oni bi nešto zatražili, mi bismo to poslali u roku od nekoliko minuta. Tako su shvatili da smo zaista ozbiljni i maksimalno su respektirali tu našu ozbiljnost. Rečeno nam je: »Mi radimo s 15 gradova, Zagreb šalje podatke prvi ili među prvima…« A to nisu jednostavni zahtjevi. Na primjer, jedan od težih i bizarnijih uvjeta je bio – sastav trave na stadionu.

Upravo su tehnički aspekti najzahtijevniji dio posla. Potvrđuje to i Tanja Manenica iz Multikulture koja organizira T-Mobile Music festival:

- Najzahtjevniji dio je zasigurno tehnička realizacija, budući da u tom području nema kompromisa i standardi moraju biti jednaki kao i bilo gdje u Europi.

Robert Zadravec Beli ima drukčije mišljenje:

- Najviše je teškoća dobiti izvođača kojeg želis. Kad imaš band, onda sve ide prema uhodanom rasporedu a ja zasad imam i tu ludu sreću da niti jedna zvijezda nije tražila ništa za jelo i piće da se to ili slično nije moglo pronaći u Hrvatskoj. Što se tehnike tiče, sve komplicirane stvari izvođači donose sa sobom. Problema ima samo kod televiziske promocije! i dok se novinari dnevnih novina i internetskih portala doslovno tuku ne bi li pomogli i "napumpali" koncert, dotle na televizijama (mislim na tri najveće) ne postoji niti jedna glazbena emisija.

Marko Perica, organizator Rokaj festa, kaže:

- Kao i u većini poslova kod nas, mislim da je najviše poteškoća ili je barem najkompliciranije, s birokracijom. Papiri ovakivi, papiri onakvi. U realizacijskom dijelu posla moraš biti spreman donositi ispravne odluke u sekundi.

Rokaj fest će ove godine doživjeti svoje četvrto izdanje. Prva dva imali su izvođače uglavnom iz regije, a prošlogodišnji, treći privukao je jače inozemne izvođače, Godfathers, The Fall, Wire, Lemonheads, Dwarves, Datsuns i druge. Ono što izdvaja ovaj festival od ostalih jest činjenica da traje tri dana i to u dane vikenda.

- Nije nikakva tajna da su izvođači kroz tjedan pedeset do sedamdeset posto jeftiniji i, naravno, dostupniji. Međutim, nama su po stoti puta ljudi najbitniji i ne želimo ih opterećivati kroz tjedan kad imaju druge obaveze kao odlaske na posao, faks, školu. Nadalje, tradicionalno je termin Rokaj Festa prvi vikend u srpnju kada studenti nemaju više obaveza, ispitnih rokova i slično, tako da na Rokaj svi dolaze opušteni s jedinim ciljem i brigom da se dobro provedu. Mnogi su se nazvali "festivalom" ali smatram de je jedini Rokaj ponudio pravi festivalski program od početka do kraja. Nikako nismo htjeli naš događaj pretvoriti u nastup jednog izvođača sa hrpom popratnog programa, što je vidljivo na ostalim sličnim događanjima. Naša publika kupuje karte neovisno o izvođaču jer dolaze na trodnevni festival.

Petu godinu zaredom razvija se i riječki festival Hartera koji ugošćava različite tipove izvođača. Nastupali su Roisin Murphy, Darren Emerson, Turbonegro, Laibach, Dub Pistols, Mr. C, Peaches i drugi. Harteru organizira Klub ljubitelja buke, a Ivan Šarar, jedan od organizatora, objašnjava specifičnu poziciju festivala:

- Za nas Hartera nije običan festival, ona je festival s misijom. Ta je misija oživljavanje prostora bivše tvornice papira, mitske riječke Hartere. Kada su gradske vlasti došli do posjeda nad dijelom prostora tvornice prilikom stečaja, pozvali su brojne aktere sa scene da pogledaju prostor i ponude što bi tamo htjeli raditi. Mi smo se iste sekunde, kod prvog dolaska na sadašnje "mjesto zločina" zaljubili u taj veličanstveni prostor. 

Poželjeli smo napraviti nešto da se spriječi mogućnost da taj prostor ne bude javan. Glazbeni festival se nametnuo kao prva ideja, budući da je to bilo nešto što smo znali raditi i za što smo bili sigurni da će privući pažnu javnosti. Bilo je velikih problema, budući da je tvornica papira zaista hranila tisuće i tisuće ljudi, generacije radnika. Njima je bilo potpuno neprihvatljivo da se netko zabavlja u prostorima tvornice-hraniteljice koja je propala pod, naravno, sumnjivim okolnostima. No, iz naše perspektive Hartera je divan primjer spoja čuvene riječke industrijske baštine i netaknute prirode. 

Sam festival Hartera je rastao od jednodnevnog festivala s jednom binom (2005.) preko jednodnevnog festivala sa dvije bine (2006.) do dvodnevnog festivala sa jednom (2007.) odnosno dvije bine (2008.). Lani smo imali 40 izvođača, uspješno smo to izgurali, i više nas nije strah izazova.

Kroz godine smo izgradili kvalitetan odnos sa gradskim vlastima, policijom, zaštitarskim službama, već postoji relativno uhodan način rada. Novost ove godine je "treći floor" za opuštanje i odmak od glavnih festivalskih događanja, kao i početak suradnje sa britanskom agencijom koja radi zasebnu promociju na britanskom tržištu.

Budući da je Rijeka realno premalen grad za ovakav festival, moramo se jako truditi na vanjskim tržištima želimo li rasti. To je i nedostatak ali i prednost,  jer smo prisiljeni da se dokazujemo, naročito na glavnim ciljnim tržištima, a to su uz čitavu Hrvatsku, Slovenija, Srbija, područje Trsta i već spomenuta Britanija.

Festival koji izaziva najveću pozornost ipak je T-Mobile INmusic festival, koga engleski The Times već drugu godinu proglašava jednim od 20 najvećih rock festivala u Europi. INmusic festival prve godine je doveo Morrisseyja i Franz Ferdinand, druge godine nastupali su Iggy Pop i Stoogesi, New York Dolls, Sonic Youth i drugi, lani su svirali Prodigy, Nick Cave and The Black Seeds, Sons and Daughters i ostali, a ove godine najavljeni su nastupi Kraftwerka, Franza Ferdinanda, Mobyja, Anhraxa, Lily Allen, Yeah Yeah Yeahsa i drugih izvođača. O organizaciji festivala, Tanja Manenica kaže:

- Višestruko je zahtjevnije realizirati ovakav projekt, to je kao da organizirate 40 koncerata u dva dana, a još k tome dodajte i organizaciju popratnih sadržaja na festivalu. Novost na ovogodišnjem T-Mobile INmusicu je prije svega postavljanje još jedne pozornice, Tuborg Green Stagea, koji će biti posvećen isključivo žešćem zvuku. Osim nove pozornice širimo i popratne sadržaje koji su sastavni dio svakog većeg svjetskog festivala.

Inače, projekt Multikultura bavi se fenomenom kulturne različitosti, a u sklopu toga (neovisno o INmusic festivalu), od 1996. organizirani su brojni koncerti, s time da koncertna aktivnost od 2003. očito postaje središnji dio projekta. Među ostalima, nastupali su Trans Global Underground, Panjabi MC, Rizwan-Muazzam Qawwali, Misia, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Cesaria Evora, Tinariwen, Mory Kante, Femi Kuti, Manu Chao (definitivno, ponajbolji koncertt u 2008.) i mnogi drugi. Tanja Manenica ističe:

- Koncert Rizwan Muazzam Quawwali iz Pakistana nam je ostao u sjećanju radi toga što su glazbenicima prvotno bile odbijene vize za dolazak u Hrvatsku, a tek nakon tog događaja, koji je bio popraćen u medijima, promijenio se zakon o strancima, te je znatno olakšano dovođenje stranih glazbenika u Hrvatsku kojima su potrebne vize.

Aktivan promotor je i zagrebačka Tvornica koja nastupe organiziora u svom prostoru, ali i izvan njega. Madredeus, Residents, Asian Dub Foundation, Walkabouts, The Mission, Nick Cave, Henry Rollins, Fun Lovin' Criminals, John Cale, David Byrne, Gogol Bordello, Gotan Project, tek su neki od izvođača koji su ondje svirali. Od recentnih nastupa valja izdvojiti Sisters Of Mercy, a u svibnju će po drugi puta nastupati nevjerojatni Finci The Leningrad Cowboys.

Planove otkriva i Robert Zadravec Beli, on namjerava najesen dovesti Air, Trickyja ili White Lies. Za razliku od ostalih promotora, u organizaciju festivala se ne bi upuštao:

- Festival je velika i opasna stvar i ja se s tim ne želim zezati. Jer, band za festival traži i do triput veći iznos nego za solo show, a na pozornici provede manje vremena. Rizik je strašan, zbog lošeg vremena, bolesti nekog od najavljenih izvođaca ili nekog drugog razloga, čovjek može ostati bez ičega. Festivali niču kao gljive. Samo u regiji su četiri ozbiljna festivala: INmusic, Pepsi Siget, Exit i Balaton Music Festival. Potonja dva su u isto vrijeme. U tom periodu će biti koncerata da publika može birati gdje će ići, ali prije i nakon toga neće biti ničeg osim izuzetaka tipa Eagles of Death Metal, kojim se, vidi vraga, najavio treći Radar festival.

Promotori se slažu da je kvaliteta izvođača i tržišni potencijal (aktualnost, nova izdanja, želje publike) glavni kriterij za dovođenje inozemnog izvođača. No, očito, i recesija je jedan od kriterija, jer izvođači ipak pod određenim okolnostima pristaju na cjenkanje, a u konačnici na dobitku će biti svi, ponajviše publika.

 

 

 

 

KALENDAR

KONCERTI U HRVATSKOJ

 

 

BEYONCE

26.4., Arena, Zagreb

 

FESTIVAL ŽEDNO UHO: BUTTHOLE SURFERS

27.4., Teatar &TD, Zagreb

 

ANTI NOWHERE LEAGUE

8.5., Palach, Rijeka

 

THE LENINGRAD COWBOYS

8.5., Tvornica, Zagreb

 

MEGABIKERS SUSRETI: URIAH HEEP

9.5., Slavonski Brod

 

MACY GRAY

20.5., Vatroslav Lisinski, Zagreb

 

DEPECHE MODE

21.5., Arena, Zagreb (otkazano)

 

HARTERA: KLAXONS

12.6., Hartera, Rijeka

 

FLOGGING MOLLY

14.6., Dvorište SC-a, Zagreb

 

SLIPKNOT

16.6., Dom sportova, Zagreb

 

LIMP BIZKIT

20.6., SRC Šalata, Zagreb

 

T-MOBILE INMUSIC FESTIVAL: FRANZ FERDINAND, KRAFTWERK, MOBY, LILY ALLEN, YEAH YEAH YEAHS, N*E*R*D*, ANTHRAX...

24. i 25.6., Jarun, Zagreb

 

ROKAJ FEST: PRIMAL SCREAM, HLADNO PIVO, TOY DOLLS, RAZORLIGHT...

3., 4. i 5.7., Jarun, Zagreb

 

ELTON JOHN

8.7., Arena, Pula

 

RADAR FESTIVAL: SANTANA, ERIC BURDON & THE ANIMALS

12.7., Varaždin, stadion NK Varteks

 

PATTI SMITH

13.7., Gradec, Zagreb

 

DAVID BYRNE

14.7., Gradec, Zagreb

 

U2

9. i 10.8., stadion Maksimir, Zagreb

 

EROS RAMAZZOTTI

24.10., Arena, Zagreb

 

 

 
 

iz mog ugla

Amy Winehouse:
Jahačica Na Oštric

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Eric Clapton
Iz Mog Ugla

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Ken Stringfellow
Iz Mog Ugla

Slobodan Vlaketić
25. 04. 2009.

Mirov Blog
Ključni Dan

Miro Tešević
25. 04. 2009.

Odabrana Kronologija
Riječkog Novog Vala

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Ploča Se Ponovo Okreće
Vinili

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

 

koncerti

Fit
Subota 25. Aprial 2009.
Dom Omladine (Long Play)

Recenzija koncerta grupe Fit i intervju sa Mirom Teševićem i članovima benda

FIT su bili i ostali jedan od riječkih najuspešnijih bendova tog vremena, a njihovi hitovi “Mačka”, ”Zaboravit ću sve” i obrada pesme grupe Blondie “Zvoni telefon” ostali su kao himne jedne generacije

Razgovarao i razgovor zabeležio:
Slobodan Vlaketić

Neumorno fotografisao:
Nebojša Mićković